Sådan vælger du det rigtige filter til din ventilationsanlæg

Sådan vælger du det rigtige filter til din ventilationsanlæg

Der er flere faktorer der spiller ind, når du skal købe filtre til dit ventilationsanlæg. Det har for eksempel meget at sige, om du bor i et villakvarter med mange brændeovne, om du bor i et befærdet, tæt trafikeret område eller ude på landet hvor det støver meget fra landbrugsarbejde eller lugter af gylle. Andre væsentlige faktorer: personer i husstanden, der lider af pollenallergi, astma eller høfeber.

De to filtre i dit ventilationsanlæg

Som tommelfingerregel, er der altid to filtre i dit ventilationsanlæg, der skal skiftes: Ind- og udsugningsfiltret. Dertil kan spørgsmålet komme, om du muligvis skal have et pollenfilter. Informationer herom, kommer længere nede på siden.

Grunden til, at der både er et ind- og udsugningsfilter er, at den luft, der kommer udefra, skal renses, så luften indenfor bliver ren og frisk, samtidig med at anlægget holdes fro for støv. Herefter skal den brugte luft suges ud igen – denne skal ligeledes være fri for støv, så anlæggets krydsvarmeveksler/modstrømveksler ikke bryder sammen.

Filtre har til opgave at beskytte anlægget mod støv, insekter og skidt, der ellers vil få ventilationsanlægget til at bryde sammen. Ligeledes er filtrene en væsentlig faktor når det kommer til at have en sundt, rent og lugtfrit indeklima. 

De 3 filtertyper og den du bør vælge

Der finder 3 hovedfiltertyper:

Forskellen på de 3 filtertyper er:

  • F7 er særlig effektiv, hvis man er pollenallergiker, lider af høfeber eller blot ønsker at minimere sundhedsskadelige partikler fra trafikos, industri og des lignende. Disse findes i en kombination med aktiv kul, som kaldes kulfiltre, der fjerne ildelugt. 
  • M5 udrenser de fleste pollenpartikler, men ikke de helt små.
  • G4 fjerner kun de støvpartikler, man kan se med det blotte øje.

 

Det bedste filter for allergikere

Det er uden tvivl filtertypen F7, der er det mest effektive for allergikere, da denne filtertype filtrerer op til 99% af partiklerne på over 2,5 µm (mikrometer) fra.

De mest almindelige pollentyper ligger i størrelsen 20-80 µm, mens pollen, som det der fx kommer fra forglemmigej, går helt ned til 2,5 µm.

Filtrene er også bedre kendt som et pollenfilter.

 

Andre typer af allergener

  • Skimmelsvampesporer ligger mellem 2-20 µm
  • Afføring fra husstøvmider ligger mellem 10-40 µm
  • Almene bakterier og trafikos ligger omkring 0,2-2 µm

Læs i et andet indlæg om, hvor ofte du bør skifte dit filter og hvorfor?

 



Relaterede artikler

12 fejl du IKKE må begå mod dit ventilationsanlæg
12 fejl du ikke må begå mod dit ventilationsanlæg   Har du et hus, bygget i 2011 eller herefter? Har dit hus et ventilationsa..
Hvad betyder ISO 16890 i forbindelse med filtre til ventilationsanlæg

Hos Filterbyen.dk er ALLE filtre ISO16890 klassificeret, så du er sikret de bedste filtre til dit ventilationsanlæg, uanset hvilket mærke dit anlæg er. Men hvad betyder ISO 16890? Læs med herunder. 

Seneste nyheder
Er dit ventilationsanlæg også mere skadeligt end gavnligt??
Et ventilationsanlæg er husets ”respirator” og absolut uundværligt i et nybygget hus. Men ved du egentlig hvordan det vedlige..
Lær: Derfor bør du ikke støvsuge dine ventilations-filtre
Derfor skal du ikke støvsuge dine filtre! - Du kan hurtigt komme til at lave små huller, derefter vil pollen og andre partikler træ..
Lær: Hvad er et F7 kulfilter til ventilationsanlæg?
Bliv klogere på, hvad et F7 kulfilter egentlig er og kan Et kulfilter er som udgangspunkt et panelfilter med en fast ramme af pap eller plast..
Lær: Hvad er et F7 Pollenfilter/finfilter til et ventilationsanlæg
Bliv klogere på et F7 Pollenfilter/finfilter  - Et pollenfilter er som udgangspunkt altid et panelfilter, med fast ramme af pap eller plast..
Alle nyheder