Hvad betyder ISO 16890 i forbindelse med filtre til ventilationsanlæg

Hvad betyder ISO 16890 i forbindelse med filtre til ventilationsanlæg

ISO16890 filter klassificering

Hos Filterbyen.dk er ALLE filtre ISO16890 klassificeret, så du er sikret de bedste filtre til dit ventilationsanlæg, uanset hvilket mærke dit anlæg er. Men hvad betyder ISO 16890? Læs med herunder. 

 

ISO 16890 - klassificering af partikler

Forskellige mennesker ønsker at filtrere forskellige partikler fra deres hjem. ISO 16890 er en opdeling af partikler i fire forskellige klasser, i størrelserne 10 μm og helt ned til 0,3μm. Den 1. juli i 2018, gik man fra “EN 779” til “ISO 16890”, som blev den nye standard for test af ydeevnen af ventilationsfiltre. Klasserne ser således ud:

 

  • ISO ePM1 ePM₁,min>=50%(Pollen, Vira, Bakterier, Nanopartikler, Røg, udstødningsgasser, Havsalt)
  • ISO ePM2,5 ePM₂,₅,min>=50%(Pollen, Bakterier, Skimmel og svampe sporer, Tonerstøv)
  • ISO ePM10 ePM₁₀>=50%(Pollen, Stenmel, Ørkenstøv)
  • ISO grov ePM₁₀<50%(Sand, Fnug, Hår)

 

 

EN 779 til ISO 16890

EN 779 havde sine mangler, fordi testprocedurerne blot testede filtrenes ydeevne ned til 0,4μm. Der var ikke nogen præcis klassificering af partikelklasserne og dermed filtertyperne, du i dag kender som G3, G4, M5, M6, F7, F8 og F9. 

 

Vigtigheden ved at have klassificeringen er fordi partikler, støv, pollen osv. kommer i forskellige størrelser. Det betyder så også at man kan producere filtre med forskellige filtreringsevner. ISO 16890 standarden gør det derfor simpelt for dig som forbruger at finde det rette filter, efter dine behov, til dit ventilationsanlæg.

 

Vores udvalg i filterbyen.dk består af filtre, som dækker alles behov. Vi sælger følgende filtertyper:

 

  • G3 filtrerer op til 80% af partiklerne større end ePM10 ( Meget Groft filter) ISO Coarse 50-70%
  • G4 filtrerer op til 90% af partiklerne større end ePM10 (Grovfilter)ISO Coarse 80-85%
  • M5 filtrerer mindst 50% af partiklerne i PM10 klassen (Grov pollenfilter) ISO ePM10 50%
  • F7 filtrerer mindst 75% af partiklerne i PM2,5 klassen eller mindst 55% af alle partiklerne i PM1 klassen. (Pollenfilter) ISO ePM2,5 75% eller ISO ePM1 50-70%
  • F9 filtrer op til 75% af partiklerne i ePM1 klassen. (Vi sælger ikke disse filtre, da vi mener F7 er rigeligt i DK og med F9 er der øget strømforbrug og anlægget skal indreguleres ved skift hertil) 

For at gøre det nemt forstårligt for vores kunder, benævner vi her på Filterbyen.dk, både EN779 standarden og ISO16890 på vores filtre. Dette fordi rigtig mange søger på den gamle standard, da det står på deres gamle filtre, og fordi de er vant til at søge på fx F7 filter til Nilan comfort 300 LR, og har samtidig lettere ved at forstå kombinationen af bogstav + tal fremfor ePM1 50%, 55% eller 65%. Herudover skriver størstedelen af alle producenter, forsat begge dele, for at sikre kundernes forståelse i overgangsperioden. Derfor vil der på vores produklabels stå begge dele, indtil vi fornemmer at den nye forståelse af ISO 16890 benævnelsen, er slået igennem. 



Hvad er partikler?

Der findes primære og sekundære partikler. Der er en klar distinktion mellem de primære og sekundære partikler.

 

De primære partikler kommer direkte fra en kilde. Bilen, kraftværket, industri anlægget udleder alle sammen partikler. Men de primære partikler er ikke udelukkende menneskeskabte. Pollen, vindblæst sand og jord hører også ind under samme kategori.

 

De sekundære partikler dannes langsomt i luften, og ophobes over længere distancer. De består primært af sulfater, nitrater og andre organiske komponenter. Stofferne kan reagere med luften og hinanden for at danne nye skadelige stoffer og partikler.

 

Der er altid en mængde af partikler i luften, der i sig selv og i små mængder ikke er skadelige. Det er netop, når der kommer større koncentrationer af de forskellige partikler, at der kommer en ubalance, som dermed kan gøre det skadeligt, både for mennesket og miljøet.

 

Partiklerne, der ofte tales om, i forbindelse med ventilationssystemer, ligger mellem 0,3 mikrometer til 10 mikrometer. Det skal så siges at et menneskehår har en diameter på 75 - 150 mikrometer. Så har du muligvis en ide om størrelserne vi her beskriver.



Luftforurening

Luftforurening kan findes over det hele. Det er både mennesket og naturen der kan forurene den luft vi indånder. Men der skal skelnes mellem direkte giftige, luftforurenende stoffer og drivhusgasser.

 

De giftige stoffer dannes blandt andet gennem forbrænding af fossile brændstoffer og affald, vulkanudbrud og kan også være et biprodukt der dannes under byggeri mm. Disse stoffer kan binde sig til partiklerne i luften, som f.eks. støv, sand og kan derfor finde vej til dit hjem. Det er de giftige stoffer som vi ikke ønsker i vores hjem. 

 

CO2 er en drivhusgas og er uden tvivl et stort globalt problem, som bidrager til de globale klimaforandringer. Men det er i sig selv ikke direkte giftigt, da det allerede er, og har altid været en del af den luft vi indånder. CO2 udgør javist “kun” et problem i forhold til klimaet, men vi bør stadig stræbe efter at udlede så lidt som muligt. 

 

I vores sortiment af varer kan du finde filtre der er produceret i pap-rammer i stedet for plastik. Du kan derfor aktivt, være med til at reducere udledningen af CO2 og luftforurenende stoffer, hvis du benytter dig af filtre, lavet i miljøvenlige materialer.





Trafik

Biler udleder primært partikler der består af sod, aske, svovlforbindelser og kulbrinter. De dannes ved de høje temperaturer i motorerne eller kondensation i 

 

Det er ikke til nogens overraskelse, at trafik udleder en masse stoffer, her i blandt CO2 (kuldioxid) og CO (kulilte). CO er en transparent og lugtløs gas, som dannes i bilmotorer ved ufuldstændig forbrænding. CO binder sig til røde blodlegemer ca 240 gange bedre end ilt, og forværrer derfor også blodets evne til at cirkulere ilten i kroppen. Det er betegnet som yderst giftigt, også endda i beskedne koncentrationer i luften.



Pollen og svampesporer

Pollen kommer i forskellige former og størrelser. Blandt de mindste ligger Forglemmigej (Myosotis) mellem 2,5-3,5 mikrometer, mens blomsten Slangehoved (Echium vulgare) ligger blandt de største, mellem 230-250 mikrometer.

 

Hvis du lider af høfeber, er pollenallergiker, astmatiker eller lungetransplanteret har et ventilationsanlæg, vil et G4 filter ikke være tilstrækkelig på indsugningssiden, da denne type filter ikke kan filtrere alle partiklerne af den størrelse. Derfor er det en rigtig god ide at benytte F7 pollenfiltre ePM1 50-65%, så du undgår flest mulige gener. 

 

I Danmark er der en tilbøjelighed til at være allergisk over for græs, bynke og birk. Disse vil blive filtreret i et F7 pollenfilter. Men det er ikke blot pollen der kan give symptomer af allergi eller høfeber. Svampesporer, og især sporen Cladosporium, som dækker ca. 70% af svampesporermængden i Danmark, kan give høfebersymptomer. Og med en størrelse på kun 6-22 mikrometer i længden og 2-8 mikrometer i bredden, kan sådan en svampespore nemt finde vej i dit hjem hvis du ikke benytter F7 pollenfiltre.

 

Der findes tusindvis af pollen- og svampetyper, og de varierer alle sammen i størrelser. Men de typer pollen og svampe der varsles for i Danmark, kan ses herunder.

 

Pollen i størrelser

  • El: 21-30 mikrometer
  • Hassel: 20-26 mikrometer
  • Elm: 26-30 mikrometer
  • Birk: 18-26 mikrometer
  • Græs (forskellige sorter) 25-100 mikrometer
  • Bynke 17-24 mikrometer

 

Svampesporer i størrelser

  • Alternaria 20-60 mikrometer i længden og 9-13 mikrometer i bredden
  • Cladosporium 6-22 mikrometer i længden og 2-8 mikrometer i bredden

 

Så spørger du måske, hvorfor i alverden du så bør have et F7 filter, når et G4 filter filtrerer partikler, ned til 10 mikrometer. Dette fordi G4 filtrer, kun filtrer op til 50% af partikler i størrelsen 10 mikron. Mens F7 filtrerer mindst 50% af partiklerne i PM 2,5 klassen. Det tager altså alle partikler i PM10 klassen. 

 

Oversigt over filterklasse. 

Har du yderligere spørgsmål til ventilationsfiltre? er du altid velkommen til at kontakte os. 



Relaterede artikler

Sådan vælger du det rigtige filter til din ventilationsanlæg
Der er flere faktorer der spiller ind, når du skal købe filtre til dit ventilationsanlæg. Det har for eksempel meget at sige, om du..
12 fejl du IKKE må begå mod dit ventilationsanlæg
12 fejl du ikke må begå mod dit ventilationsanlæg   Har du et hus, bygget i 2011 eller herefter? Har dit hus et ventilationsa..
Seneste nyheder
Er dit ventilationsanlæg også mere skadeligt end gavnligt??
Et ventilationsanlæg er husets ”respirator” og absolut uundværligt i et nybygget hus. Men ved du egentlig hvordan det vedlige..
Lær: Derfor bør du ikke støvsuge dine ventilations-filtre
Derfor skal du ikke støvsuge dine filtre! - Du kan hurtigt komme til at lave små huller, derefter vil pollen og andre partikler træ..
Lær: Hvad er et F7 kulfilter til ventilationsanlæg?
Bliv klogere på, hvad et F7 kulfilter egentlig er og kan Et kulfilter er som udgangspunkt et panelfilter med en fast ramme af pap eller plast..
Lær: Hvad er et F7 Pollenfilter/finfilter til et ventilationsanlæg
Bliv klogere på et F7 Pollenfilter/finfilter  - Et pollenfilter er som udgangspunkt altid et panelfilter, med fast ramme af pap eller plast..
Alle nyheder