12 fejl du IKKE må begå mod dit ventilationsanlæg

12 fejl du IKKE må begå mod dit ventilationsanlæg

12 fejl du ikke må begå mod dit ventilationsanlæg

 

Har du et hus, bygget i 2011 eller herefter? Har dit hus et ventilationsanlæg siddende. I 2011 bliver det vedtaget, at alle nybyggede huse skal have et ventilationsanlæg monteret. Ventilationsanlægget har til opgave at cirkulere luften i huset - det suger frisk luft ind og blæser det "gamle" luft ud igen - man kan kalde det for husets "lunger".

Huse fra 2011 og frem, er så godt isolerede, at bruger man ikke et ventilationsanlæg, vil der komme fugt og på sigt skimmelsvamp. Gamle huse kan ventilerer af sig selv fordi de er utætte, men det kan de nye ikke. Når anlægget hiver luft udefra og ind i huset, er det nødvendigt at have noget der kan sortere skidt og snavs fra. Derfor har alle ventilationsystemer monteret nogle gode og fine ventilationsfiltre. Disse filtre har til opgave at opfange både store og meget små støvpartikler, pollen og eventuel ildelugt fra fx naboens brændeovn, bilos eller gylde.

Rigtig mange husejere begår nogle ærgerlige fejl i mod deres anlæg. Måske børster de det værste snavs af sine filtre og sætter dem i igen uden rigtigt at skifte, nogen glemmer helt at skifte filtre, ofte fordi de ikke ved hvor ofte det skal gøres,. De ved ikke måske ikke hvor de hurtigst og nemmest køber nye filtre, de ved ikke hvilke filtre de skal bruge og om de selv kan skifte dem og så videre. Derfor har vi lavet denne oversigt over "12 fejl du ikke må begå mod dit ventilationsanlæg" for at sikre dig, de aller bedste forudsætning for et godt og sundt indeklima i dit hjem, samt en lang levetid på dit kostbare anlæg. 

 

 

 1) Det hedder et ventilationsanlæg, ikke Genvex anlæg.

Det her er ikke en den værste fejl, men vi kan lige så godt få termerne på plads. Så kan du blære dig med din nye viden, overfor venner og familie og du kan søge helt korrekt når du skal finde frem til nye filtre. Mange kalder og skriver nemlig et ventilationsanlæg, for et Genvex eller genvækst anlæg, og filtrene for, filter til Genvex anlæg. Men Genvex er faktisk navnet på en producent, af ventilationsanlæg og pioneren indenfor dette felt.  Så det hedder et ventilationsanlæg eller ventilationssystem, i nogle tilfælde siger man genveks system eller genvindingsanlæg, når der er tale om ventilationsanlæg med varmegenvinding, og disse anlæg kan så komme fra procenterne Genvex, Nilan, Dantherm, Danfoss og des lignende. Du kan altså sagtens søge på filtre til Genvex, men så skal det være fordi at de anlæg er fra Genvex producenten, er anlægget produceret af Nilan, så søger man på filtre til Nilan + modellen, fx Filtre til Nilan Comfort 300 LR

 

2) Vask og støvsug aldrig filtrene

Vask og støvsug aldrig filtrene i dit anlæg – det har ingen effekt, tvært i mod stopper du filtrene til, partiklerne pakker sig. Du skal skifte filtre efter producentens anbefalinger, eller når anlægget giver alarm og helst begge filtre samtidig – Læs guiden " Hvornår skal jeg skifte filtre i mit ventilationsanlæg?"

 Bonus info: Du må derimod gerne støvsuge anlægget, som kan være fyldt med nullermænd, blade, insekter osv. Så de igangværende eller nye filtre, har de bedste forudsætninger. Tag filtrene ud mens du gør. Og du kan med fordel børste filtrene fri for nullermænd og snavs, brug en blød kost/børst. 

 

 

 3Undlader du at skifte filtre i flere år?

Vi har ofte kunder, der ikke har skiftet filtre i flere år, med det resultat, at der pludselig er nogen i husstanden, der begynder at få hovedpine, ofte fordi der kommet svampesporer i alt den skidt, der ligger på filtrene i anlægget. Skidtet er jo en kombination af organisk støv og fugt, der med tiden danner svamp. Derudover oplever folk at der pludselig er en øget støvmængde i hjemmet, da filtrene ikke kan tage mere, og resten derfor blæser ud i rørsystemet og videre ind i huset, er dette først sket, skal du have fat i skorstenfejeren til at rense rørene. Ydermere, fungere et filter, pakket af støv, lidt ligesom et gulvtæppe i anlægget. Anlægget skal virkelig anstrenge sig for at blæse luften igennem = øget strøm forbrug og større el-regning. Med tiden kan dette også forårsage at anlægget bryder sammen. Så husk at skifte filtre! 

  

 4) Filtermåtter giver støv og fnuller i hele huset, tror nogen…

Nogen tror fejlagtigt at ”Filtermåtter er dårlige og giver støv i hele huset.” Er dette tilfældet i dit hus? Så er det som regel ikke filteret, der er synderen. Det skyldes som oftest ovenstående scenarie 3, hvor man har lagt en filtermåtte løst i sit anlæg. En filtermåtte skal ALTID monteres i en ramme eller lægges op af et F7 filter (Pollenfilter/kulfilter i kasse) som holder det på plads. Ellers har det ingen effekt. Er du sikker på at din filtermåtte laver fnuller og sender det rundt i hele huset, må der være tale om enten, et meget meget gammelt og slidt filter, filtre i  meget dårlig kvalitet, eller at det er flere år siden du sidst skiftede.

 

5) Nogen tror at man skal bruge både pollenfilter og filtermåtter. 

Har du et ventilationsanlæg, der som standard kører med de bløde G4 filtermåtter og pollen/kulfilter i kassette form, kan man nemt tro, at man skal bruge både pollenfilter og filtermåtter. Det behøver du ikke. MEN! Lider en eller flere i husstanden af pollenallergi, støvallergi eller lignende, bør man isætte et pollenfilter/F7 filter. I nogle anlæg kan du køre med et pollenfilter alene, eller med en filtermåtte foran. Fordelen ved køre med begge dele er, at du så kan udskyde skift af pollenfilteret. Det vil øge holdbarheden på pollenfilteret med op til 6 måneder, som tommelfinger-regel. Så er dine standard filtermåtter ikke færdige, anbefaler vi at du stiller dem foran pollenfiteret, for at øge dets holdbarhed. Men det kræver at du lige giver dig selv en reminder om at fjerne filtermåtten når det er 4 måneder gammelt. 

Bonus info : Se vores guide " Sådan vælger du det rigtige filter til dit ventilationsanlæg"

 

 6) Overtager man et hus bygget i 2011 eller senere, aner man måske slet ikke, at man har til opgave at skifte filtre 2-4 gange om året.

Mange mennesker aner ikke at de har et ventilationsanlæg og derved slet ikke klar over at deres ventilationsanlæg skal have skiftet filtre flere gange om året. Ventilationsanlæg sidder i mange tilfælde ”gemt” på loftet, da de fylder og ikke just pynter.

Så overtager man et hus bygget i 2011 eller senere, aner man måske slet ikke, at man har til opgave at skifte filtre 2-4 gange årligt. Men faktum er, at alle huse bygget i 2011 og frem, har en ventilationsanlæg, som skal have skiftet filtre. Er dit hus fra denne periode? Og har du aldrig har skiftet filtre, må du hellere få skiftet med det samme. OBS! Der kan have ophobet sig en del fnuller, insekter og blade, det støvsuger du bare væk og isætter de rigtige filtre. 

 

7) Man skifter vel bare filtre når de er beskidte? Ja og nej..

 Man skifter vel bare filtre når de er beskidte? Ja og nej. Hvis der ligger en masse skidt, blade og des lignende ved indsugningen indenfor bare 2-3 måneder, så fjern dem, ved at børste skidtet væk fra filtrene med en blød børste, støvsug anlægget og kør videre med filteret et par måneder (afhængig af fabrikantens filterskift anvisninger). Efter 6 måneder bør du skifte begge filtre uanset hvordan de ser ud, anlægget vil også komme med en alarm. For selvom de ikke er decideret beskidte, er de med al sandsynlighed tilstoppet. De tilstoppende mikropartikler, kan du ikke se med det blotte øje.

 Bonus info: Filtre til ventilationsanlæg skal skiftes Ca. hver 3.-6. måned, afhængigt støvmængden i og omkring din bolig. Bor du tæt på skov  og mange træer, eller nybygger område hvor der bygges og graves, vil du skulle skifte oftere end i et færdigt nybyggerkvarter uden store træer. Vejret og årstiden kan også have indflydelse. F7 filtre (pollenfiltre og kulfiltre) samt posefiltre, kan som oftest nøjes med udskiftning hver 6-12 måned og kører du med en filtermåtte foran, kan du lægge cirka 4-6 måneder til. ( dette er tommelfinger-regel, husk at tjekke anlægget)

 

 8Er F7 filter, Pollenfilter og Kulfilter ikke bare det samme?

Mange tror at et F7 filter, Pollenfilter og Kulfilter er det samme. Det er ikke helt korrekt. F7 er en betegnelse/kategorisering af de filtre, der filtrerer allerfinest. Pollenfiltre og kulfiltre hører i denne F7 kategori. Forskellen på pollenfilter og kulfilter er, at et kulfilter er et pollenfilter, med aktivt kul bag på, som fjerner udefrakommende ildelugt.

 

9) Er man allergiker og bøvler med udefrakommende dårlig lugt, køber mange flere filtre, du behøver kun ét slags filter.

Hvis man er støv- eller pollenallergiker og samtidig døjer med dårlig lugt i hjemmet, pga. udefrakommende lugtgener, så som gylle, skorstenslugt, mados fra naboen og des lign. Tror mange at de både skal have pollenfilter og et kulfilter i ventilationsystemet. Det behøver du ikke. Her kan du nøjes med kulfilter, da det faktisk bare er et pollenfilter med aktivt kul på. Så spar de penge!

Bonus info: Har du et planfilter/filtermåtte siddende, kan du sagtens sætte det foran kulfilteret, hvis der er plads, så vil det tage det værste og forlænge kulfilteret levetid (forudsat planfilteret ikke er gammelt).

 

10) Køber du udelukkende originale filtre gennem en montør? Så betaler du oftest for meget

Nogen tror fejlagtigt at man skal købe sine filtre gennem sin ventilationsmontør, lade dem skifte det og kun købe producentens egne filtre, for at sikre holdbarenheden på det dyre anlæg. Det er ikke rigtigt. Det kan nemt være spild af penge. Det vigtigste er at filtrene lever op til de gældende ISO-standarder, som er ISO 16890. Filtre med denne standard finder du fx hos os filterbyen.dk. De behøver absolut ikke komme fra producenten selv.

Og køber du dine ventilationsfiltre gennem montøren, betaler du sikkert overpris, da det ikke er deres kerneområde. Køb dem i stedet online. Her kan du også sammenligne priser i ro og mag. Og hvad angår udskiftning, så er det pærelet, det kan alle finde ud af.

 

 11) Hvorfor overhovedet komme filter i udsugningen? Naturen er vel ligeglad med indefra kommende støvpartikler?

 Ja naturen er ligeglad, men det er ventilationsanlægget ikke. Inde i anlægget sidder der en krydsveksler, som går i stykker, hvis ikke der sidder filtre begge steder.

Bonus info: Er ventilationsfiltrene tilstoppet, øger det energiforbruget, da anlægget skal arbejde hårdere for at cirkulere luften. Det resulterer i øget strømforbrug = merudgift! Og slider unødvendig meget på anlægget. Så husk at skifte filtre i tide.

 

 12) Tror du også filtermåtter er den billigste og dermed dårligste løsning? Så tror du fejl.

Nogen tror fejlagtigt, at filtermåtter er den billigste og dårligste løsning til deres ventilationssystem. Filtermåtter er almindelige G4 standardfiltre, som lever op til kravene for G4 filtre og er ganske glimrende grovfiltre. Hvis ikke husets beboer lider af allergier, eller døjer med udefrakommende lugtgener, en udemærket løsning, men de har den laveste ydeevne, laveste filtreringsevne og skal skiftes hver 3. måned. Men de er ikke som sådan dårlige. Ønsker du at gå fra G4 panelfitre til måtter, skal du bruge en metal filterramme, de kan købes seperat. Ønsker man den reneste indeklima, anbefaler vi at man har F7 filter på indsugningen og G4 måtte eller panel på udsugningen.

 

Bonus info : Filtermåtter kaldes også planfiltre. Du kan købe filttermåtte sæt, klar til at sætte direkte i dit anlæg, eller du kan købe en universal filter-rulle og klippe selv. Ved at klip-selv opnår man en lille besparelse. Klip-selv-filtre og filtermåtter kan anvendes til anlæg fra Genvex og Nilan. De andre mærker kører typisk med kassetter eller posefiltre. 

 

 

Skrevet af Sara Lagoni - Filterbyen.dk

 



Relaterede artikler

Sådan vælger du det rigtige filter til din ventilationsanlæg
Der er flere faktorer der spiller ind, når du skal købe filtre til dit ventilationsanlæg. Det har for eksempel meget at sige, om du..
Hvad betyder ISO 16890 i forbindelse med filtre til ventilationsanlæg

Hos Filterbyen.dk er ALLE filtre ISO16890 klassificeret, så du er sikret de bedste filtre til dit ventilationsanlæg, uanset hvilket mærke dit anlæg er. Men hvad betyder ISO 16890? Læs med herunder. 

Seneste nyheder
Filterskift Danfoss
Hvordan skifter jeg filtre i mit Danfoss ventilationsanlæg?  Det er et af de spørgsmål, vi oftest får. Et filterskift ..
Er dit ventilationsanlæg også mere skadeligt end gavnligt??
Et ventilationsanlæg er husets ”respirator” og absolut uundværligt i et nybygget hus. Men ved du egentlig hvordan det vedlige..
Lær: Derfor bør du ikke støvsuge dine ventilations-filtre
Derfor skal du ikke støvsuge dine filtre! - Du kan hurtigt komme til at lave små huller, derefter vil pollen og andre partikler træ..
Lær: Hvad er et F7 kulfilter til ventilationsanlæg?
Bliv klogere på, hvad et F7 kulfilter egentlig er og kan Et kulfilter er som udgangspunkt et panelfilter med en fast ramme af pap eller plast..
Alle nyheder